söndag 23 oktober 2011

Mumma

Idag har det blivit lite bakat. Gjorde ost/skink gifflar. Mycket uppskattat av barnen och maken =0)



Recept:


0,5 paket jäst
25g margarin
1dl mjölk
1dl vatten
0,5 tsk salt
1tsk strösocker
5dl vetemjöl


Fyllning:
Ost och skinka ev oregano


1. Smula jästen i en skål. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Tag kastrullen från värmen och tillsätt mjölk och vatten. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Häll blandningen över jästen och rör om.


2. Tillsätt salt, socker samt ca 4 ½ dl av mjölet. Arbeta degen kraftigt i skålen. Tillsätt mer mjöl efterhand om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk i 20-30 minuter. Tag upp degen på lätt mjölad arbetsbänk.


3. Arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs men degen får inte bli för hård. Dela degen i två delar och forma till stora bullar. Tag en bulle i taget och kavla ut till en rundel, ca 25 cm i diameter.


4. Skär varje rundel så det blir 6-8 snibbar. Lägg ost, skinka och oregano på varje snibb och rulla samman dem till gifflar, börja rulla från den bredaste sidan. Böj dem lätt och lägg dem på plåten.


5. Låt dem jäsa på en ganska varm plats (ovanpå spisen) under bakduk ca 20-30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på sesam/ vallmofrö. (gjorde jag inte då barnen inte gillar det, penslade enbart med ägg.


6. Grädde gifflarna i mitten av ugnen 8-12 minuter och låt dem kallna på galler under bakduk.


Nu gjorde jag dubbelt recept, 12-15st räcker inte långt här hemma *s*



Och så vart det kanelbullar =0)

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för recepten.
P.s. Jag har också 4 barn.